Så er vi altså tilbake i gamlelandet. 8 dager med de hvite busser er historie. En del alvor har det vært, blant annet med besøk i fire konsentrasjonsleire. Likevel har det også vært mye moro og sosialt samvær. Opplevelsene har vært mange, og inntrykkene sterke for både elever og voksne..
Vår forrige reiserapport endte etter vår fridag i Krakow, med folkloredans på kvelden. Vi fortsetter derfor med dag fem på turen..
Er man trøtt på morran, var ikke dette den helt store morgenopplevelsen. Allered klokken halv sju stod frokosten klar på Hotel System Premium, i Krakow.
En time senere var bussen pakket med kofferter, klare for Berlin, men først saltgruvene i Wieliczka.
13 kilometer fra Krakow sentrum ligger Wieliczka, et lite tettsted kjent for sine spesielle saltgruver. Langt under bakken er det nemlig et enormt system med ganger hugget ut i salt. I alt er cirka 4 kilometer åpent for publikum, men dette er bare en brøkdel av det gangsystemet som faktisk eksisterer langt under bakkenivå.
Vi ble delt i to grupper, og med engelsktalende guide ble vi ført ned de mange trappene. Snart fikk vi se et enormt system av ganger og skulpturer hugget ut i salt. Det er salt overalt. Tak, vegger, golv.. De som var tøffest kunne egenhendig konstatere at dette faktisk var tilfelle..
Saltgruvenes aller mest imponerende rom, er katedralen. Med flotte skulpturer og lyskroner er det et imponerende skue. Her nede ble vi også fotografert. Det ble et riktig så fint klassebilde.
Etter drøye to timer under bakken var det på tide å se dagslyset igjen, men først heisen opp.. En ganske selsom opplevelse for de som ikke liker supertrange, bekmørke heiser.. For andre bare spennede og gøy! Det tok iallfall 40 sekunder å komme seg opp i dagen igjen.
Så var det Berlin sin tur.. men først en god og lang busstur på cirka 60 mil.
Nok en varm dag i Polen. Heldigvis er det air-condition i bussen, noe som gjør det nokså behagelig å humpe avgårde, samtidig som vi farer forbi den ene åkeren etter den andre. Iblant..eller rettere sagt ganske ofte, ser vi rådyr som koser seg langs veien. På dagens etappe, så iallfall noen av oss 100 dyr, uten at vi satt og kikket spesielt etter dem..
Ved Wroclaw hadde vi en god pause. Med IKEA og et svært nytt og moderne kjøpesenter var det en populær stopp, før siste etappe over grensa til Tyskland og videre inn til Berlin.
Det varte og rakk før vi omsider nådde Berliner Tor Hotel, i utkanten av byen. Først ved 22-tiden på kvelden var vi fremme. Da var det greit å få i seg kveldsmaten og finne senga..
Neste dag ble i sin helhet tilbrakt i Berlin. Først en sightseeingrunde med bussen. Her så vi mange av de mest kjente stedene i byen. Ved Holocaust-monumentet stoppet vi. Herfra var det kort vei til Brandenburger Tor og Riksdagen. Vi tuslet bort og tok noen bilder ved de kjente byggverkene.
Resten av dagen var til fri disposisjon, men først felles måltid på Hard Rock Kafe. Tiden på by'n ble benyttet på mange forskjellige vis. I grupper benyttet elevene anledningen til litt shopping og å gjøre seg kjent i området rundt Kurfürstendamm. Et par av oss tok også turen opp til den enorme olympiastadion med publikumskapasitet på nærmere 75 000.
De siste par timene i byen var felles. Vi tok bussen opp til det berømte tv-tårnet. Mange benyttet anledningen til å ta heisen de drøye 200 (!) meterne opp til dreierestauranten. Her oppe var det lite å si på utsikten!
Dag 7: I dag starter for alvor turen nordover og hjemover. Men først et par viktige stopp i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Ravensbrück. Som ble de de fleste norske fangene plassert i Sachsenhausen. Guide Liv Berit, viste oss rundt og fortalte om hva som hadde foregått her. Ingen lystig plass, men vi har alle godt av å hære hva som her har skjedd. - Den som glemmer historien, må oppleve den igjen.. Avslutningsvis la alle guttene ned blomster på det norske minnesmerke i leiren.
En snau time unna Sachsenhausen ligger det lille stedet Fürstenberg. Her er også kvinneleiren
Ravensbrück. Også her var det mange sterke inntrykk. Kanskje var historien om den lille gutten som løp ut av rekka verst. Som straff for "ugjerningen", slo en SS-mann gutten i hodet med geværkolben, slik at han døde. Gutten skulle bare løpe og hente den lille bamsen sin, som han hadde mistet. Bamsen er i dag utstilt i en av fengselscellene i leiren.
Etter disse sterke inntrykkene bar det inn på bussen igjen. Nok en gang skal vi inn i Polen og komme oss på ferja i Swinoujscie.
Om bord i båten serveres middag..og, ja.. det er kylling i dag også :)
Som belønning for god oppførsel under turen, får elevene lov til å være oppe til klokken 01.0.
Tidlig fredag morgen er vi fremme i Ystad i Sverige. I dag skal vi hjem! Det er vi glade for. Borte bra, men hjemme best - det stemmer hver gang.
Det blir mange timer på bussen, men klokken 21 på kvelden er vi endelig fremme på Rena. Mange voksne står spente på parkeringsplassen ved barneskolen, glade for å ha sine håpefulle hjemme igjen.
Takk for turen, alle sammen!!