
I uke 22 fikk 9. trinn besøk av Lilja Palovara 
			Søberg som underviser i mat & helse ved Høgskolen i Hedmark.
			
			Hun ville lære elevene litt om pultost, en ost som våre forfedre her 
			i distriktet har lagd og spist så langt tilbake i tid som 1100- 
			tallet.
			
			Vi fikk lære litt om seterdrift i gammel tid og hvor flinke folk var 
			til å gjøre seg nytte av alt av råvarer.
			
			Vi fikk også en innføring i hvordan melka behandles fram til det 
			forelå et produkt som etter hvert kunne bli pultost. Hver gruppe 
			fikk så prøve seg som skjørostprodusenter!
			
			Hun hadde også med seg 6 forskjellige pultoster, og hver mat & 
			helse-gruppe skulle kåre Dagens Pultost! Det må nok sies at kåringa 
			ble gjort på et litt tynt grunnlag, det var slett ikke alle elever 
			som turde smake på denne tradisjonsosten!
			
			Elevene fikk også i lekse å skrive litt om sin opplevelse av pultost, 
			litt om det de hadde vært med på denne leksjonen eller en 
			pultosthistorie. Det fremgikk av noen besvarelser at de så verdien 
			av å holde liv i tradisjonen med å lage og spise pultost, til tross 
			for at de akkurat nå ikke likte den noe særlig selv.
			
			Det var enighet blant elevene at det hadde vært moro å ha besøk og å 
			ha fått noe kjennskap til seterdrift og ysting. Det må også skrives 
			at det ble laget mysmørsuppe. For de aller fleste ble dette et nytt 
			bekjentskap i matveien.