Åmot ungdomsskoles nettsider!




 

9. klasse jobber for tiden med et prosjekt om mental helse, som heter ”Alle har en psykisk helse”. Det er viktig å sette psykisk helse på dagsorden i ungdomsskolen – en fase i unges liv som er avgjørende for deres videre utvikling til voksne i et samfunn i stadig forandring.

Vi fikk en henvendelse fra Åmot folkebibliotek, som i samarbeid med Åmot Leseforening har jobbet med et lesestimuleringsprosjekt overfor ungdom. Etter denne henvendelsen ble vi enige om å samarbeide og innlemmet leselystprosjektet inn i Mental helse prosjektet på skolen. Formålet var å få ungdommene til å opprettholde leselyst og leseglede i en periode i livet da mange ofte slutter å lese. 

Sparebanken Hedmark og Åmot kommune har gitt økonomisk støtte til prosjektet, samt at vi har brukt midler fra den Kulturelle skolesekken.

Bokgave og forfatterbesøk

Leseforeningen kom i kontakt med forfatteren Martin Nygaard som bl.a. har skrevet boken ”Autopilot”. Boken handler om en gutt, Laurits Liguster, som er i konfirmasjonsalderen og som ”med tro og tvil, begjær og utroskap, sjalusi og savn” er hodestups på vei inn i ungdomstiden.

Leseforeningen kjøpte boken ”Autopilot” i gave til hver av elevene i 9. klasse, og spanderte også et besøk av forfatteren da boken var lest. Martin Nygaard var på skolen 9. februar, noe som tydeligvis var veldig populært. Nygaard fikk applaus da han ankom klasserommet; at boken hadde fanget elevens interesse var det ingen tvil om.

Responsen fra elevene var entydig positiv, og det var elever som fortalte at ”dette var den aller første boken de har lest helt ferdig” – og at de hadde lyst til å lese flere. Alle venter nå spent på neste bok om Laurits Liguster.

Dette sier forfatteren selv om boken

Martin Nygaard begynte å skrive dagbok da han gikk på ungdomsskolen. Han har lese- skrive problemer, og slet på skolen, de få bøkene han leste ble han så provosert over at han bare måtte skrive dagbok. Det er i denne dagboken at Laurits begynner å vokse frem. Laurits er 50% han selv, 30% er hentet fra miljøet han vokste opp i, og de resterende 20% er fri fantasi. Han har prøvd å være veldig ærlig i boka si. Med god hjelp fra dagboknotatene mener han at han har greid å beskrive hvordan det virkelig er å være ung, og ikke slik en voksen mener å huske at det var å være ung. Elevene våre mener at han har lykkes med dette, de kjente seg igjen og tenkte ikke over at handlingen er hentet fra 1970-tallet.


Martin Nygaard

Videre fortalte Martin at han er veldig opptatt av at det er hans tekst som blir presentert, derfor har han ikke kjørt språkvask på boka. Boka har en del skrivefeil, men de var det ingen som la merke til. Ungdommene våre syns boka var helt topp og ble veldig glade da Martin fortalte at en oppfølger kommer om to – tre år.

Flere bilder fra leseopplegget
 

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster