Elever 1.–7. trinn Elever 8.–10. trinn Elever VGO Lærere/ledere Til foreldrenettet - åpnes i nytt vindu
Tips om søkSøketips
Elever 8.–10. trinn
Forsiden
Unge reportere på ITU-konferansen
05.11.2004
Tina, Mali, Michael og Morten fra Åmot ungdomsskole hadde en stor oppgave som reportere på ITU-2004, konferansen om IT i utdanningen, som ble arrangert på Universitetet i Oslo nylig. Her forteller elevene selv om sine opplevelser.

Vi er fire heldige elever fra Åmot ungdomsskole i Hedmark som ble uttatt til å dekke ITU- konferansen 2004. Vi ble blant annet uttatt fordi vi gjorde en god innsats med birkebeinerprosjektene som skolen har.
 
Der legger vi ut artikler om birkebeinerrennet og rittet fortløpende. Og nå var vi så heldige at vi fikk dra til universitetet i Oslo hvor ITU-konferansen fant sted.
 
Etter at skoledagen var ferdig ved Åmot ungdomsskole dro vi, Tina, Mali, Michael, Morten og tre lærere til Oslo. Vi overnattet på Opera hotell midt i Oslo sentrum. Etter at vi kom til Oslo, gikk vi igjennom morgendagens oppgaver og tok tidlig kvelden.
 
Torsdag morgen kom vi til Universitetet i Oslo og fant vår plass i foajeen i det praktfulle universitetsbiblioteket. På kort tid rigget vi opp utstyret vårt og fikk vist på storskjerm at vi, elever fra Åmot Ungdomsskole, skulle dekke ITU-konferansen. Kort tid etter kom nysgjerrige folk kom bort til oss og lurte på hva vi drev med. Vi fikk mye ros, og folk flest var positive til arbeidet vårt.
  
Den torsdagen dekket vi i alt fire forskjellige fordrag. Vi var på selve åpningen av konferansen hvor vi fikk høre om fremtidens dataspill, ”Ghost in the cave”. Der måtte vi koordinere lyd og kroppsbevegelser for å få en fisk inn i en grotte. En slags liten gymnastikk øvelse.
 
 
Øystein Johannessen, UFD, i samtale med ungdomsredaksjonen.
 
Øystein Johannessen, direktør i UFD, holdt foredrag under åpningen av konferansen om temaet: ”Hvor står program for digital kompetanse i dag”. Morten Søby, leder i ITU, holdt et inspirerende foredrag om digital agenda ”Hvor går vi nå?” og vi var på IKT-ABC med Vibeke Kløvstad og Hans Olav Hellum. 
 
Her blir professor Svein Østerud intervjuet.
 
Her blir professor Svein Østerud intervjuet.
 
Svein Østerud, professor ved Universitetet i Oslo snakket om Kultur for læring og der han tok opp til kritisk vurdering synet på læring som kommer til uttrykk i stortingsmeldingen. Foredragene var interessante og foredragsholderne var kreative. Foredragene er nå lagt ut på ITU sine sider.
 
Under pausene ble vi overrasket med god lunsj i foajeen og fikk lov til å prøve spillet ”Ghost in the cave”, et utrolig morsomt og spennende spill.
 
Etter hvert som vi begynte på nye saker, ble vi litt småstressa og slitne. Så da vi endelig var ferdig for dagen, kunne vi pakke ned sakene og returnere til Opera hotell. Vi tok det litt med ro og slappet av, før vi senere dro ut og spiste på Peppez Pizza like ved Stortinget og dro ut på en rask shopping tur.
 
Fredagsmorgen spiste vi en deilig hotellfrokost og pakket, før vi senere dro til Universitetet i Oslo etter vi hadde sjekket ut av hotellet.. Vi rigget nok en gang opp alt utstyret vi hadde med oss og begynte å planlegge dagen. Det var så mange foredrag som vi ville dekke, men vi var kun fire elever, slik at vi rakk ikke alle. Vi plukket ut de foredragene vi syns var interessante og lettest å forstå.
 
Fredag, siste dagen, dekket vi:
  • Åpne standarder som grunnlag for kreativitet og nyskapning av Håkon Wium Lie
  • Vi intervjuet Håkon Wium Lie.
  • Siida, spillet om fremtiden, kampen om fortiden
  • Mzoon: En arena for digital kompetanse av Øystein Gilje
  • Vi tok også en ekstra oppgave som vi kalte ”seks på ITU-konferansen”, hvor vi skrev om folk som var på konferansen.
Fordragene på dag 2 var også veldig bra. To ungdommer som representerte Mzoon fortale om nettstedet sitt, der kan du lære å lage film, redigere film, musikk, lage artikler, manus osv. Ungdom sender inn arbeidet sitt, og har her en mulighet til å få tilbakemeldinger av profesjonelle filmanmeldere osv. Dette burde lærere legge mer til rette for, slik at elver får bruke dette tilbudet gjennom skolen.
 
Vi fikk også høre om spillet Siida. Hensikten med spillet er å gjøre elever klar over at fortiden har innvirkning på nåtiden og fremtiden. Spillet er et læringspill i samfunnsfag for elever i 9. og 10. klasse.
 
Vi gikk også rundt på universitet og intervjuet kjente og ukjente om hvordan det var å være på ITU-konferansen. Alle som var der syntes det var veldig fint å være på ITU-konferansen og hadde mange positive inntrykk
 
Siste dagen ble det hektisk skriving og mye ”deadlines” på sakene. Vi syntes allikevel det var morsomt. Så på ITU-konferansen hadde vi mye moro, og vi lærte mye om journalistikk. Enda mer glade ble vi da Vibeke Kløvstad og Morten Søby fra ITU ga oss et webcam hver for arbeidet vi gjorde.
 
Alle våre reportasjer ligger på nettet.
 
Vi reiste hjem til Rena fra Oslo fredagskvelden den 15. oktober med gode minner fra ITU- konferansen og var litt stolte av oss selv.
 
Til nettstedene:

logo for læringssenteret
Skolenettet er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Har du tips til innhold på Skolenettet? Redaksjonen kan kontaktes på mailto:redaksjon@skolenettet.no