Nobeldager og festmiddag

Underholdning under gallamiddagen

Underholdning under gallamiddagen.
 

Fredsprisen for 2010 ble tildelt Liu Xiaobo. I den anledning ble det satt av tre dager til arbeid med årets vinner, kultur fra hjemlandet hans, menneskerettigheter, Alfred Nobel og mer til. Det hele ble avsluttet med festmiddag og underholdning i skolens kantine.

 

"Menyen" under festmiddagen:

 

Festmiddag

  • Toastmastere (Lars og Tonje) innleder med å fortelle om fredsprisen og fredsprisvinneren
  • Musikkgruppa synger sangen «Venn» m/ band
  • Powerpoint-fremvisning av kinesisk historie
  • Matservering med kinesiske retter ( Vårruller m/ris og wok-grønnsaker)
  • Lars holder tale
  • Musikkgruppa synger sangen « We are the world»
  • Runar holder tale og leser diktet « Til Ungdommen»
  • Takker for en god innsats for prosjektet
 

I løpet av de tre dagene var en egen journalistgruppe i sving, som dokumenterte prosjektet med intervjuer og bilder. Her er resultatet:

| Dragen til festmiddagen produseres |
| Glimt fra arbeidet med Nobels fredspris |

Vi har snakket med Linda Ø. Iversen, hun er musikklærer.
Hun har ansvaret for gruppe 2, som er musikkgruppen.
I timen spiller hun piano. Linda er veldig, veldig imponert, spesielt over guttene og bandet.
Hun synes det er en bra måte å lære på
-Jeg har lært noe nytt, og synes det er en fin måte å lære om fred, kjærlighet og krig.
At folk blir fengslet fordi de sier sin mening synes hun er fælt.
Linda har ingen formening om at hun synes Liu Xiaobo fortjener prisen
- Jeg har ikke gått så mye inn i det sa hun.

-Vi har snakket med Vetle Schjalm som er i gruppe 2. Gruppe 2 skal ha ansvaret for underholdningen under lunsjen i morgen. Vetle spiller trommer i bandet. Han synes det er gøy og lærerikt. Han mener at det ikke er bra at folk blir fengslet fordi de sier sin mening i Kina.

Da vi var i gruppe 2 intervjuet vi Karoline Klevgård. Hennes oppgave i gruppen er å spille gitar.
Karoline synes dette er gøyere enn å ha vanlig skole og hun lærer litt. Siden gruppen ikke har snakket så mye om fredsprisen og Liu Xaiobo har hun ikke lært noe om det emnet.
- Det at mennesker blir satt i fengsel fordi de sier sin mening er teit, sier Karoline. Hun er ikke sikker på om Liu fortjener fredsprisen.

En av vokalistene i gruppe 2 heter Stine Jakobsen Solberg. Hun synes det er gøy og lærerikt å holde på med dette. Stine mener dette er en bra måte å lære om Nobel og Liu Xaiobo.
Som de tidligere vi har spurt så er hun enig i at det er patetisk og dumt at folk blir fengslet når de sier sin mening. Hun er også enig i at Liu Xaiobo fortjener prisen.

Eivind Bøhn Nyløkken er også i gruppe 2 og spiller keyboard. Han synes det er veldig gøy og lærerikt. Vi spurte han om dette var en bra måte å lære om Nobel og Liu Xiaobo.
-Nja, det kunne vært bedre forteller han.
Hans mening om at folk blir fengslet for at de sier sin mening, svarer Eivind at det er dumt og at det bryter menneskerettighetene. Hans mening om at Liu Xiaobo vant Nobels fredspris er at han sikkert fortjente den, for han står for det han sier.

Vi har også intervjuet lærere og en av dem er Olav Skjæret. Han er i gruppe 3a og hjelper elevene på den gruppen. Olav synes det han driver på med er gøy og lærerikt.

En annen vi har pratet med i gruppe 3a er Jami. Hans oppgave er å lage fredsfakler til å sette i snøen. Hans svar om hva han synes om prosjektet er at det er artig og lærerikt. Det er fordi han lærer om den kinesiske kulturen og tradisjonene som er rundt Kina. Jami synes det er dårlig gjort at man blir satt i fengsel når man sier det man mener. Han synes Liu Xaiobo fortjener fredsprisen.

Bram Schrier er også i full gang med å lage fakler. Han synes det ikke er lærerik, men han synes det er bedre enn en vanlig skoledag. Han synes dette ikke en bra måte å lære om Nobel og Liu Xiaobo. Vi spurte han om hva hans mening er om at folk blir fengslet for å si sine meninger, svarer han at det er det samme for han, bare det ikke han selv som kommer i fengselet. Bram vet lite om hva Liu Xiaobo har gjort, så han sier ikke så mye om det.

Kristian Halvorsen er i gruppe 3A. Gruppen hans lager fakler som skal stå utenfor skolen. Han synes at det han gjør er lærerikt fordi han lærer om Nobel. Han synes denne typen arbeid er fin måte å lære om Nobel og Liu Xiaobo. Kristian synes det dumt at folk blir fengslet for at de sier sin egen mening. Han synes Liu Xiaobo fortjener fredsprisen fordi han prøver å få bort diktaturet i Kina.

Helene er lærer i gruppe 3b, der hun har ansvaret. I gruppen skal elevene pynte skolen med lykter, drager og bånd. Hun håper på fine resultater.
Er dette en bra måte å lærer om nobel og Liu Xiaobo? -Som lærer må jeg bare si, Ja!
At folk blir fengslet synes hun ikke er bra.
-Vi er heldige som bor i Norge og har ytringsfrihet. Man burde være klar over at noen
ikke har det så bra.

I gruppe 3b snakket vi med Randine Grini. Der lager de kinesiske lykter. Hun er positiv om dette prosjektet.
- Vi får vært kreative. Hun synes det er en bra måte å lære om nobel og Liu Xiaobo fordi de lærer om den kinesiske kulturen. Hun synes det er dumt at folk blir fengslet fordi de sier sin mening.
De burde få lov til å si det de vil. Han fortjener prisen fordi han tørr å si det han mener synes hun.

Eva er en lærer i gruppe 3B som hjelper elevene med å lage en kinesisk drage, Hun kaster inn at hun er sjefen! Hun synes at det er skikkelig morsomt og at det er veldig lærerikt, der de lærer om Kina og kinesiske tradisjoner. Hennes mening om at folk blir arrestert for at de uttrykker sine meninger mener hun er veldig tragisk. Hun kjenner ikke Liu Xiaobo godt nok til å svare på om han fortjener fredsprisen. Hun tror det kommer til å bli travelt i dag og i morgen når det gjelder å bli ferdig med dragen.

Vi fant Silje Berget som er i gruppe 3B. Når vi fant henne satt hun og klipte ut til lyktene gruppen skal lage, hun mener det er lærerikt og at hun ikke vet hva som er bra med det alt elevene jobber med, men hun synes det bare er bra. Henne mening om at folk blir fengslet for at de sier sin mening sier hun at det er dumt, og at man burde få si si mening. Silje mener at Liu Xiaobo fortjener Nobelprisen fordi han tør å si sin mening.

Vi har også snakket med Kristian Johansen som er i gruppe 3b. Gruppe tre står for det praktiske arbeidet og Kristian skal lage en SVÆR størrelse av det kinesiske flagg.
Han synes ikke det er spesielt morsomt å drive på med dette, men en ting har han lært. Det er at nå vet han med sikkerhet hvordan Kinas flagg ser ut.
Når vi spurte om dette er en bra måte å lære om nobel og Liu Xiaobo var svaret hans; Ja. Kristian synes også at det er dumt at mennesker blir satt i fengsel bare fordi de sier det de mener. - Det skaper et dårlig miljø, sier han. Han visste ikke hvem Liu Xaiobo er så han visste ikke om han fortjente Nobels fredspris.

Kaia Bjørsland er i gruppe 3C. Gruppen lager en 7 meter lang drage. Hun synes det er gøy og lærerikt. -Ja, det gøy å lage kinesiske drager. Hun sier det er en brå måte og lære om Nobel, men hun synes ikke at hun har lært så mye om Liu Xiaobo. Hun synes at det er dumt å fengsle folk fordi det ikke er rettferdig. Kaia synes at Liu Xiaobo fortjener Nobelprisen fordi han turte å si sin mening.

Robin Hørsandlien er i gruppe 3c. Gruppen skal lage en kinesisk drage.
Robin lager vingene til dragen. Han synes det er gøy og lærerikt. Man lærer mye forskjellig, mener han.

Kjell Petter Rønningen er i Gruppe 3C. Hans oppgave er å lage skjell som skal sitte på halen til dragen de lager. Han mener det er gøy, og han lærer å klippe rett. Kjell Petter og gruppen hans har hatt oppgaver og presentasjoner om Liu Xiaobo og Nobel, så han mener at han selv har lært mye den siste tiden. Når vi spør han om hva han mener om at folk bli fengslet fordi man sier sin mening, sier han at det er helt forferdelig og urettferdig. Han mener at at Liu Xiaobo fortjener fredsprisen fordi han er en frihetsmann, og at han sier sin mening. Kjell Petter vil legge til at oppgavene er bedre enn vanlig skole, og at det er sosialt.