Åmot ungdomsskole.

 

Det er et stort mangfold på messen, og ved det runde bord holdt 4 ungdommer et lite foredrag om sine elev bedrifter. Dette fant Hanne og jeg spennende , spesielt på tanke av vår fremtidige elevbedrift på skolen og bestemte oss for å lage reportasje.

Det var som sagt 4 ungdommer som representerte 2 forskjellige bedrifter. Den ene het Skriket, den andre Coolers.

Coolers
Coolers er en bedrift som består av 6 ungdommer , 4 jenter og 2 gutter. Alle er 19 år og har markedsføring som valgfag. Da de bestemte seg for å starte bedriften ble de møtt av skeptiske lærere som ikke trodde på læring utenfor klasserommet. De har greid å overbevise alle om at det går an å lære ved egne erfaringer og at opplæring ikke trenger å foregå i klasserommet, med sin suksess.

Produktet de selger er en cooler for brus, som er en liten kjøleboks eller varmeboks for drikke med samme effekt som en termos. 

Som alle bedrifter hadde også denne noen problemer, de hadde blant annet ikke tatt hensyn til hva de forskjellige var flinke til, men de delte ut stillinger på grunnlag av karakterer og ønsker. Etter hver som bedriften begynte å selge sitt produkt gikk de mer på tvers av stillingene sine og gjorde det de var flinkest til.

Da Coolers startet bestemte de seg for å satse på sin egen aldersgruppe som var 19 og andre ungdommer. Etter hvert foretok de en liten undersøkelse som viste at produktet ble mest kjøpt av menn i 35-36 åra. Da lærte de også at det er viktig og ha forskjellige aldersgrupper som samarbeidspartnere og folk i forskjellige aldere som målgrupper.

Gjennom denne bedriften har disse elevene fått et innblikk i arbeidslivet og de har knyttet kontakter med andre bedrifter, både ungdoms bedrifter og mer etablerte bedrifter. De har også reist og samarbeidet med andre ungdommer fra blant annet Sverige og Danmark.

Skriket
Skriket består av 14 elever, 7 gutter og 7 jenter. Navnet Skriket kommer av logoen , som er Edvard Munch skrik som omfavner jordkloden. Det er p.g.a. at de selger sine produkter både til inn- og utlandet. Det de selger er håndlagde etniske varer fra El. Salvador som for eks. luer, håndklær, permer og smykker.

For å få i gang salget arrangerte Skriket styremøter og de sendte pressemeldinger til lokale aviser. I tilfelle de trengte litt hjelp inngikk de et partnerskap avtale med en bedrift i nærmiljøet . Denne bedriften har fungert som en kontaktperson, en veileder.

Disse ungdommene har ikke gjort dette for pengenes skyld , for i begge tilfeller er timelønnen 1 kr , men for erfaringens skyld. Overskuddet fra salget sendte Skriket tilbake til El. Salvador. Skriket har også vunnet NM i ungdomsbedrifter og betalingen kom i form av en reise til Malta for å delta i EM finalen for ungdomsbedrifter.

 

 

Les også:

Kvinner viser vei

Torsdag:
Offisiell åpning

Åpning av ungdomsskilden

Fredag:
BH-konkurransen

Stemingsrapport

Livet på vår stand

Lørdag:
Artig å være grei

Pennekonkurransen

Humorkurs

Søndag:
Kåring av beste stand

Ungdommer med gamle klær

 

 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!