Åmot ungdomsskoles nettsider!


 

OL-bulletin 3  

Nå er ilden tent. Og da er OL for alvor i gang. Det gikk bra med åpningen så vidt jeg kan bedømme. Men det var spennende om Stein Gruben skulle holde seg på beina. Det gikk heldigvis bra! Mange prominente personer pustet lettet ut. 

Siste Indre, en lokal pub på Hamar, hadde celebert besøk før helga. Nancy Kerrigan stakk innom, fant seg et bord og satte seg. Og fikk prompte beskjed av innehaveren om at hun måtte finne seg et annet bord, for dette var opptatt til et TV-intervju med Hjallis. Etter en stund var det en av de andre gjestene som oppfattet hvem den amerikansktalende jenta var, og da begynte innehaveren "å ro". Enden på visa ble at hun skrev autografen sin på VIP-veggen. Og alle var såre fornøyd. Ola Myhre hadde nok et navnetrekk på veggen sin. 

Etterpå var det trening for det amerikanske laget i Nordlyshallen. Nancy hadde oppvisning på isen mens "You're simply the best" med Tina Turner runget ut fra høyttalerne. Og da Tonya Harding skulle på isen var hun selvfølgelig ikke der, for hun er fortsatt i USA. Så da var det isteden fire minutters stillhet. Kanskje like godt, det! Men pressefolkene var møtt opp i hopetall for å kanskje overvære en liten sensasjon hvis Tonya allikevel skulle dukke opp. 

Ellers øker prostitusjonen drastisk i OL-området. I følge avisene er det minst 100 horer som har inntatt Lillehammer. De regner med å tjene 100.000 kroner i løpet av de to ukene OL varer. Det er nok enkelte tilreisende som setter pris på det, for det har kommet kommentarer på det manglende tilbudet tidligere. Men nå er det etablert. 

Men det finnes annen type prostitusjon også. Knut Faldbakken som overhodet ikke er interessert i sport, og som vanligvis gløder av engasjement når det er snakk om kommersialisme er reporter for VG. Meningers prostitusjon? 

Det er andre som skor seg godt på OL også. Drosjene har en ventetid på opptil flere timer, og derfor er det mange som har funnet ut at det er gode penger å tjene på å kjøre piratdrosje. Som et eksempel kan nevnes junior. Han jobber som frivillig med ansvar for salg i hallene i Hamar. Han var flere ganger blitt spurt om han kunne kjøre ledere, trener, aktive og tilskuere, mellom hallene og til jernbanen. Standardprisen var 100 kroner. Han kunne tjent minst 3-4000 kroner på slik kjøring i løpet av ettermiddagstimene. Men heldigvis hadde han bare varebilen min, og da ble det ikke noe av. Selv om jeg ikke tror noen vil reagere mot slik kjøring er det tross alt ulovlig. Og hva hvis noe skjer?  

Det er andre tvilsomme måter å tjene penger på. Lommetyvene har nemlig ankommet Storgata. Og vi som bor andre steder enn "hovedbølet på Lillehammer" har fått advarsel om at de også er på vei hit. Størst mulig potensiale av folk gir høyest mulig inntekt. Uansett om det er på ærlig eller uærlig vis. 

Alkohol skaper problemer på flere måter. Det er tydeligvis mange som har en annen alkoholkultur enn vi er vant med. Og dette har noen tatt konsekvensen av og reklamert for sitt alkoholtilbud. De er truet med å bli fratatt skjenkebevillingen sin. Men det tar minst 14 dager, så de tar det ikke så tungt. For da er OL-festen over, gjestene reist hjem og disse midlertidige serveringsstedene stengt. 

Det har vært mye snakk om høye ølpriser her. Nederlenderne har tatt konsekvensen av det. Ham-Kam leier ut klubbhuset sitt til den nederlandske troppen i et eller annet. Og der har de startet pub. Pris: 5 kroner for øl og snaps. Men til hedmarkingenes fortvilelse kreves det nederlandsk pass som adgangstegn. Og dermed må nordmennene fortsatt betale omlag det tidobbelte for samme varen. 

Et av utestedene ble stengt av brannvesenet etter den norske skøytetriumfen på halvmila. De hadde fått besøk av mange nordmenn i feststemning, men lokalet var for lite. Dermed åpnet de et lager og serverte øl der. Uten rømningsveier som brannvesenet kunne akseptere. Det ble en kortvarig utvidelse. 50 halvfulle nordmenn måtte finne andre "varmestuer". 

OL-teltet som er satt opp utenfor Vikingskipet hadde et annet problem. De hadde gjester nok, men tidligere på dagen hadde de vært uten vann. Det var en eller annen som hadde stengt den utvendige stoppekrana. Kanskje en av konkurrentene? 

Det har vært celebert besøk mange steder på Hedmarken i det siste. En barneskole i Brumunddal (Mørkved) arrangerte eget OL, og de fikk besøk av kong Harald. Mange hadde ledd på forhånd da de fikk vite om planene til skolen. Og like mange fikk "hakaslepp" da kongen virkelig kom.

Arthur Buckhard heter en Brumunddøl. Han er sammen med den mer kjente Wenche Myhre. Og han spilte selveste IOC-presidenten Juan Antonio et puss da han kjøpte den siste OL-trøya foran nesa på spanjolen. Med det ble dyrt, ”noenogfemtitusenkroner”. 

Vår OL-gjest Ron fra USA ankom etter planen. Han hadde to kommentarer etter førsteinntrykket. "It's very expensive here" og "It' very cold in Hamar". Og den dagen var det bare 10 kuldegrader og han hadde fortsatt ikke rukket å møte på svartebørsselgere.  

Ellers var Ron imponert over OL så langt, og frustrert over transporten. Søndag kveld så han ishockeykampen mellom hjemlandet sitt og Frankrike i "hullet i fjellet" på Gjøvik. Og hjemtransporten gikk via Lillehammer til Hamar. Jeg trodde den raskeste veien mellom to punkter var den rette linja, men i disse OL-tider er det tydeligvis tatt i bruk andre matematiske teser. 

At det hadde vært kaos på Lillehammer like før utfor på Kvitfjell er mer forståelig. For når 5.000 mennesker stiller opp uten bussbillett og skal til Kvitfjell halvannen time før rennstart, og ingen vet om det, må det gå galt. Og det gjorde det.

Men NSB har greid å holde rutene. Merkelig nok, etter min erfaring. Men de har ikke greid å holde rutetidene på de ordinære togene sine. Og alle NSB-ansatte er ikke godt nok orientert om sitt eget tilbud. Det fikk vi dessverre bittert erfare da vi søndag kveld fikk en uventet Oslo-tur med svigermor fordi toget hun hadde plassbillett på ikke skulle gå allikevel, sa de på Hamar. Det var til og med flere som ble konsultert fordi de skulle være sikre på at den beskjeden vi fikk var riktig. Men da vi skulle hjelpe henne på toget videre fra Oslo kom det toget som ikke skulle gå. Jeg skal ikke gjenta de ordene som kom over leppene mine der og da, for de egner seg ikke på trykk. 

Den eneste elgen som måtte bøte med livet på søndag endte sine dager på E-6 like "nordi" her. Så helikoptrene som NSB har leid inn fungerer visst bra. Særlig når vi vet at det ble observert omlag 150 elger i store og små flokker på det smale området mellom E-6 og jernbanelinja gjennom fylket vårt. 

Det var oljekrise i helga. Det virket i hvert fall slik for de som hadde tatt bilen på E-6. Det var nesten ikke trafikk. Det er tydelig at folk flest har etterkommet oppfordringene om å bruke offentlig kommunikasjon. Men spørsmålet er om hvordan det går etter kaoset rundt utfor og ishockey på søndag. Flyttes kaoset over på veiene fordi ingen tør å stole på bussene mer? Muligheten er absolutt til stede.

Pinsdilla har fortsatt ikke gitt seg. Til og med dronning Sophia av Spania hadde vært på handletur i Storgata på Lillehammer. Kanskje Hillary Clinton også hadde tatt seg en tur. Ron fortalte oss forresten en historie om henne og Bill: Bill og Hillary Clinton var ute og kjørte en tur. De trengte bensin. Da bensinstasjonseieren kom for å fylle viste det seg at det var en av Hillarys gamlekjærester. Bill ga uttrykk for at mannen burde være beæret som fikk lov til å fylle bensin på presidentens bil. Men da sa Hillary til sin mann; hvis det var han jeg hadde giftet meg med den gangen hadde det vært han som var president i USA i dag og ikke du!

Det har dukket opp en ny adel i distriktet i det siste. Mobiltelefonadelen. De som har med seg disse pipende sakene sine som forstyrrer enhver situasjon og stemning for oss andre. Televerket har antydet at det er kapasitet nok på mobiltelefonnettet, men nå er det mange som tviler.

Idrettsutøverne våre er ikke adel. De blir i hvert fall ikke behandlet slik. Da Koss skulle tilbake til deltakerlandsbyen etter innsatsen sin på isen tok han sykkelen fatt tilbake til Toneheim. Ingen svart limousin som hentet den gutten, nei!

Det var situasjonsrapporten fra åpningshelga. Det sportslige er så godt referert gjennom landsdekkende medier, så det lar jeg ligge. Men det skjer mange utenomsportslige episoder, og jeg vil prøve å komme med daglige situasjonsrapporter fra en som er "midt oppi det".

140294ju.

E-post til Jan:
jan.utengen@amot.gs.hm.no

 


Virksomhets-leder

Rådgiver

Spes.ped. koordinator

FAU-leder


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv |
English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!