ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Store avgjørelser fra stort sinn.

Ole D. Mjøs - leder av Nobel-komiteen, fotograf: Nobel-redaksjonen

På Grand er det en villig og positiv Mjøs som tar imot oss. Han er leder av Nobelkomiteen og har vært med på å bestemme at Shirin Ebadi skal få fredsprisen.

Av Nobel-redaksjonen
2003-12-09 01:14:01

Kontakt med barn og ungdom i Iran Ole tror at det hadde vært fint for barn i Iran om vi tok kontakt med og prøvde å hjelpe dem, på den måten kan menneskerettighetene i Iran bli forbedret. - Dette ville være en svært interessant måte å gjøre det på, sier Ole. Ungdommen i Norge må vise at de støtter og er stolte av demokratiet vårt. Dette kan være med på å påvirke iranere til å innføre demokrati. Landet Iran er et ungdommelig land, der over 60% av befolkningen er under 30 år, som følge av blant annet krigen mellom Iran og Irak. Disse ønsker stort sett demokrati og likestilling. – Dette er en av grunnene til at det er veldig viktig for ungdommen å engasjere seg i dette problemet, forteller Mjøs.

Streaming video
For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Leder av Nobel-komiteen Ole D.Mjøs om unges mulighet til å påvirke forholdene i Iran:
- For modem (58 kbps)
- For ADSL/dobbel ISDN (109 kbps)
- For Bredbånd (548 kbps)

Ole D. Mjøs er ny leder av Nobel-komiteen
Ole Danbolt Mjøs er intervjues av Ungdomsavisa.

Shirin på alles lepper
Når det gjelder hvem som fortjente fredsprisen var kandidatene mange, hele 165 sto på listen i år. Møtene Nobelkomiteen holder er veldig hemmelige. Mjøs har ikke lyst til å nevne noen navn på de som ble diskutert, men da Shirin dukket opp som kandidat hadde ikke Mjøs hørt om henne. Men han forstod fort hvilken betydelig rolle Shirin spiller for utvikling av mennneskereiigheter

– Etter at jeg annonserte Shirin som fredsprisvinner har hun vært på alles lepper og fått mye oppmerksomhet fra alle hold.

Ole D.Mjøs om andre kandidater til fredsprisen:
- For modem (58 kbps)
- For ADSL/dobbel ISDN (109 kbps)
- For Bredbånd (548 kbps)

Høyere sikkerhet med fredsprisen i lomma
Spørsmålet om fredsprisen ville svekke eller styrke sikkerheten til årets vinner, ble tatt opp i komiteen. De kom frem til at det å få fredsprisen innebærer en så høy prestisje at faren ikke ville være stor. – Selvfølgelig kommer noen der nede til å opptre på en bisarr måte ovenfor andre, den usikkerheten kan man ikke bortforklare. Uansett tror jeg det at hun har mottatt prisen har ført til en høyere sikkerhet for henne. Alt Shirin kjemper for har fått et løft med denne prisen, sier Ole.

Første år som leder
Dette er første året Ole er med i komiteen, det er også hans første år som leder. I forbindelse med sitt arbeid på universitetet i Tromsø har han møtt flere kjente fredsprisvinnere. Han har alltid vært opptatt av menneskerettighetsspørsmål. - Det er spennende og nervøst å være med, men jeg gjør en så god jobb som jeg kan.

Hold fokuset på vinneren
Han synes ikke det er så viktig at det blir mye oppmerksomhet på han selv, bare det blir nok oppmerksomhet på vinneren. Det utelukkende viktigste er at det blir fokus på de som jobber for freden. – Det er en stor gjerning i seg selv å få være med på denne avgjørelsen. Det vi gjør er å løfte frem vinnerne. Det er stort at det lille Norge får ta stor del i denne prosessen. Beslutningen om årets fredspris vinner har vist seg å være en veldig god avgjørelse, mener Ole.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.