Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Grafikk er en fellesbetegnelse på alle kunstpregede trykkteknikker. For litt siden hadde turneorganisasjonen i Hedmark sin egen grafikkutstilling ved skolen vår. På samme tid jobbet elevene med sin egen grafikkunst..

Med andre ord passet turneorganisasjonens utstilling fint inn i skolens opplegg.

Utstillinga "Menneskerettane" er satt i gang etter opptakt fra Human Rights Trust i Sør Afrika. Initiativet kom i samband med 50-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene i 1998. For hver artikkel i erklæringen lagde 30 kunstnere et kunstnerisk svar i form av et grafisk verk. Kunstnerne kom fra 25 land utenfor Europa og USA. 15 av disse er med i utstillingen.


Christina og Trine synes utstillingen "Menneskerettane"
fra Turneorganisasjonen i Hedmark er flott.


Kjetil studerer et av trykkene nøye.


Her kan du se noen av grafikkarbeidene
som elever i 10.klasse har laget:


Gro


Hanna


Hege


Johan


Kristin


Marte


Patrick


Pernille SL


Pernille SS

Er du interessert i å lære mer om de ulike grafiske teknikkene som brukes, bør du lese videre.. Det var dessuten disse teknikkene som var benyttet i utstillingen "Menneskerettane" fra turneorganisasjonen.

I denne utstillingen finner vi følgende:

Høytrykk: Sverten som blir overført til papiret ligger på de høyeste punktene/flatene på plata.

Linosnitt

Når vi skal bruke ett linoleumssnitt trenger vi en linolplate, spesielle linokniver, vannbasert trykksverte, to ruller , spiseskje og helst et tynt Japan papir (annet papir funker også.)

Vi begynner med å skjære ut på linolplata. Det vi må huske på er at det vi skjærer ut vil bli hvitt på arket. Etter vi har gjort dette ruller vi trykksverten over på plata, her er det viktig at vi bruker nok farge og får dekke hele. Når du er ferdig med dette legger du arket over og ruller med en ren rull. Vi kan også stryke over med en spiseskje, sånn at trykke blir enda sterkere og finere. Når vi nå skiller arket og plata fra hverandre får vi et spennende trykk.

Tresnitt

Tresnitt teknikken er svært lik linoliumstrykk. Man skjærer ut et trykk i en treplate eller trekloss også trykker man, akkurat som linoliumstrykk. Treslaget som blir oftest brukt er furu, det er fordi mange av billedkunstnerne ønsker å fremheve årestrukturen i treet. Det som er ulempen med å bruke furutre i tresnitt er at det treslaget er så hardt, så det er mange som bruker bjørk istedenfor. Det er fordi denne er passe hard og fliser ikke så lett.

"Tail cut"

Tail cut er en høytrykksteknikk. Her blir det satt sammen bilder det fra flere lino- eller tresnitt ”plater” på ett bilde.

Dyptrykk: sverten som blir overført til papiret ligger i fordypninger i flata.

Etsing

Dette er en trykkemetode som etser bort deler av trykkplaten.

Trykkplaten er vanligvis kobber og det blir trykket på ekstra tykt bøttepapir med veldig stort press. Hele plata blir påført etsegrunn som hindrer etsing. Motivet blir tegnet ved å skrape bort etsegrunnen. Deretter blir det lagt i syre for at syra skal etse seg ned der etsegrunnen er borte. Sverten blir påført slik at den ligger igjen i gropene, for så å tørke bort det som ligger oppå.

Akvatint

Man begynner først med å drysse finknust harpiks utover metallplaten, som deretter plasseres over en glassflamme slik at harpikskornene smelter og fester seg til metallet. Former som er tenkt hvite i det ferdige trykket dekkes helt med etsegrunn. Platen legges i badet der syren angriper de små bare punktene mellom harpikse. De partiene som skal være mørkest må etses lengst, mens de lysere partiene etter hvert dekkes ut med etsegrunn. Ved trykking sitter trykkfargen der hvor platen er blitt ru av syreangrepet. Denne metoden kan gi alle valører fra hvitt til svart.

 
 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
webmaster