Åmot ungdomsskoles nettsider!
   

 

Mandag 9.september var det klart for sosial overnattingstur for elevene i 8b. Ferden gikk til ”Hermansen-øya” midt i Glomma. Det ble en fin tur med mange ulike aktiviteter på programmet. Rykter om at det spøkte på øya bidro til litt ekstra spenning etter mørkets frembrudd..

Fra ungdomsskolen syklet elevene langs østsiden av Glomma og opp mot øya. Bagasjen ble kjørt opp av far Bjarte og lærer Geir.

Vel fremme stod Helge Olav klar med båt for å frakte oss over til øya. I flere etapper ble vi kjørt over, og snart var vi i gang med å sette opp gapahuker med svære presenninger.


Ella Marita, Liv Toril, Solveig og Herleik på plass i gapahuken!

Etter en litt grå værtype på formiddagen kom sola sterkt etter hvert og det ble en fantastisk varm og flott dag. Bedre vær kan man rett og slett ikke få, selv ikke midtsommers.


Flott høstvær!

Etter at gapahukene var behørig satt opp var det klart for mat. Med stormkjøkken ble det kokt opp vann som endte ”Rett i koppen”. Et enkelt, men godt måltid!

Nå var det klart for noen timer til egen disposisjon, og det var nok å finne på. En del prøvde fiskelykken og det ble ganske bra fangst. Fra båt ble det i alt 8 harr, mens vi som prøvde oss fra land ikke fikk en eneste en.., men, men..

En del fikk også øvelse i bruk av fluestang. Bjarte hadde med seg flere stenger, slik at flere kunne prøve samtidig. Mange fikk etter hvert skikkelig dreis på kastingen og fisken skal passe seg i tiden som kommer…

I det fine været var det også flere som benyttet sjansen til en dukkert i elva. Andre slappet av med prat og moro, mens andre igjen prøvde å få fyr på never med gnister fra jokka-stikka! Det var med andre ord nok å finne på.

Snart nærmet det seg middagstid, og det var ikke noe vanlig måltid som skulle forberedes. På 5000 år gammelt steinaldervis skulle kjøtt og bakte poteter tilberedes i kokegrop. For å få til dette trengs en god del forberedelser; passe stort hull i bakken, glovarme steiner varmet opp på bål, ved, folie og mat… Hullet som graves må være stort nok til å romme maten og varme steiner i bunn og over. Steinene kan legges i gropa (med spade – kjempevarmt!) etter cirka en time på bålet. Vi la så kjøttet, godt pakket inn i folie nedi gropa, for så å legge nye varme steiner over. Til slutt dekkes alt godt til med jord.


Varme steiner er viktig for å lage kokegrop!

Etter en drøy halvtimes ventetid kunne våre to kokegroper, en med kjøtt og en med bakte poteter, åpnes. Med spade og pinner lirket vi opp maten. Og resultatet??? Meget bra!!

Å lage mat i kokegrop er noe vi på ungdomsskolen også har gjort tidligere. For nærmere opplysninger om hvordan man gjør dette. Ta en titt her.

For at det hele skulle bli et riktig ”herremåltid” laget Geir bernaisesaus til de som ville ha.

Etter hvert falt mørket på og vi samlet oss rundt leirbålet. Her hadde vi spørrekonkurranse som elevene selv hadde laget. Vi hadde også en annen konkurranse: Hvem greier å spise 5 Mariekjeks og avslutte med en plystrelåt i løpet av ett minutt? Innsatsen var enorm, men til tross for iherdig tygging og svelging; bare èn greide det. Dermed kunne Kent Håvard fornøyd ta imot en pose med seigmenn i premie!

Det ble også fortalt spøkelseshistorier rundt bålet, men Helge Olavs historie satte nok en liten støkk i de fleste. Fra ”virkeligheten” fortalte han om den russiske krigsfangen som hadde blitt skutt på øya under krigen, og om hvordan denne personen flere ganger senere har vist seg frem for øyas gjester. Helge Olav fortalte blant annet at den skumle hytta midt på øya var ett av stedene han selv hadde fått føling med gjenferdet og at dette var stedet russeren oftest oppholdt seg. Det var derfor en litt skvetten gjeng som i stummende mørke holdt rundt hverandre og sammen besøkte den falleferdige hytta… Spennende greier…. Og litt ekkelt kanskje.. Men alt gikk bra!

Det som kanskje var ekstra rart var bildene vi fremkalte da vi kom hjem fra turen. Det er da et litt trist ansikt vi ser inne i flammene i leirbålet, eller…?


Ser vi et ansikt i flammene eller....?

Natta gikk greit og alle fikk seg noen timer i soveposen.

Dagen etter våknet vi til et strålende vær. Frokosten startet ved 7-tida og i de neste to timene dukket de opp en etter en til frokost.

Etter frokost var det bare å sette i gang med rydding av leiren, og snart kunne båten bringe oss over til fastlandet igjen. Noen valgte å vasse over elva. Det er lite vann i Glomma for tiden.

Dermed var en hyggelig og vellykket tur over.

Bildegalleri!
NB! Klikk på bildene for full størrelse!

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
post@amot.gs.hm.no