[21.07.05]  [Annonser]
Aktuelt/Nyheter 2003
[ 19.12.03 ]

Åmot-elever som fredspris-journalister

Elever fra Åmot ungdomsskole fikk et minne for livet da de ble akkreditert som journalister og dekket hele fredsprisarrangementet for skoleavisa. Fredsprisvinner Shirin Ebadi, statsminister Kjell Magne Bondevik, leder av Nobel-komiteen Ole D. Mjøs (bildet

Pernille S. Skaret fra Åmot ungdomsskole intervjuer leder av Nobel-komiteen Ole D. Mjøs. Foto: Åmot ungdomsskole

Det var tredje gang lærerne Arne Vegard Sveen og Geir Hjermstad tok turen til Oslo med elever fra Åmot ungdomsskole for å overvære Nobelprisutdelingen. I år fikk de 21 elevene også akkreditering fra Utenriksdepartementet og dermed adgang til alle pressekonferanser, statsministerens og utenriksministerens kontor hvor de fikk stille spørsmål, fotografere og gjøre filmopptak.
 
- Fordelen ved å bli akkreditert var at vi ble respektert som vanlige journalister forteller lærer Arne Vegard Sveen. Både tekst og bilder har elevene publisert på hjemmesiden i den elektroniske "Ungdomsavisa".
 
Til de unge journalistene fra Ungdomsavisa forteller Shirin Ebadi at hennes viktigste mål er å få frigitt de politiske fangene i Iran og få forandret på rettighetene til kvinner og barn. Hun forteller også hvor stolt hun er over å komme til Norge og bli hørt av så mange. Hun forteller dem hvor bra vi har det i Norge med full ytringsfrihet og sosiale rettigheter.
 
Elevene fikk være til stede på selve fredsprisutdelingen og pressekonferansen for den stjernespekkede fredskonserten. Her fikk de stille spørsmål til kveldens konferansierer Caterina Zeta-Jones og Michael Douglas og til en av kveldens artister, Roseanna Cash.
 
I heisen med Stoltenberg
Et høydepunkt var det også treffe den berømte CNN-journalisten Jonathan Mann som var vert på den direktesendte spesialsendingen fra Rådhuset i Oslo og som de huket tak i mens han spaserte på Karl Johan.
 
På Grand Hotel møtte ungdomsavisa Jens Stoltenberg og fikk også hans bekreftelse på at han syntes Shirin Ebadi var en verdig fredsprivinner. Den unge journalisten røper at da hun etter intervjuet fikk kjøre heis sammen med Stoltenberg, følte hun seg "høyt beæret mens hjertet dunket hardt idet vi skulle inn i heisen og omtrent stå oppå en av Norges mest kjente politikere."
 
Alle de 21 elevene kunne selvsagt ikke være samtidig på alle arrangementer. Klassen ble delt i to grupper. To og to elever, en journalist og en fotograf, var til stede ved pressekonferansene og fredsprisutdelingen. Alle fikk oppgaver. Elevene har fortsatt stoff liggende som de skal jobbe med utover vinteren, forklarer lærerne.
 


 Tips en venn om artikkelen
Til
Fra
Emne
Annet

Utgiver: Utdanningsforbundet, Hausmannsgt. 17, PB 9191 Grønland,
0134 Oslo. Telefon +47 24 14 20 00, faks +47 24 14 22 85.

Ansvarlig redaktør Knut Hovland, nettredaktør Fred Harald Nilssen, webmaster Kjersti Mosbakk.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Utdanning.
Utdanning er medlem i
Den Norske Fagpresses Forening og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.